Geschiedenis

Het Braziliaans Jiu-Jitsu (afgekort BJJ) is uitgevonden door Carlos Gracie, die eind 19e, begin 20e eeuw kennismaakte met de Jiu-Jitsu sport. Carlos groeide op als zoon van een rijke familie, en kwam op 19-jarige leeftijd in contact met de Japanner Maeda, een Judo/Jiu-Jitsu kampioen, die zich in Brazilië had gevestigd. In die tijd waren er in Brazilië geen andere vechtsporten bekend dan Boxen en Capoeira, het traditionele Braziliaanse schijngevecht. Het gebruik van worsteltechnieken en de mogelijkheden die Jiu-Jitsu in zich heeft om zwaardere tegenstanders op een effectieve manier uit te schakelen wekte de interesse van Carlos Gracie.

Helio Gracie ZW W

Carlos en zijn broers, Oswaldo, Gastao, Jorge en Helio, maakten naam door verscheidene demo’s te geven en straatgevechten te winnen. Na slechts 1 jaar les van Maeda (die terugging naar Japan) ontwikkelde Helio (de jongste broer) het Braziliaans Jiu-Jitsu als een zeer effectieve vechttechniek met een sportief aspect.

De Gracie Jiu-Jitsu school daagde scholen met andere vechtstijlen uit om hun technieken te testen. Helio Gracie versloeg al zijn tegenstanders, zelfs diegenen die 2x zwaarder wogen, in allerlei stijlen met en zonder regels. Helio leerde daarop alles aan zijn zoons die de sport brachten op het niveau van vandaag.

Rickson Gracie.

RicksonGracie1

Rickson wordt gezien als de meest succesvolle zoon van Helio in het BJJ. Vanaf zijn 18e heeft hij geen wedstrijd meer verloren, zowel qua BJJ als MMA. De stijl van Rickson verschilt dan ook van andere stijlen door de aandacht voor het vechten vanuit de basis. Ongeacht in welke situatie je je bevindt, je moet het gevecht naar je hand kunnen zetten. Dat geldt in wedstrijden, maar zeker ook op straat. Daarom geldt de standaard van Rickson als de hoogste standaard in het BJJ. Inmiddels treed Kron, de zoon van Rickson, in zijn vaders voetsporen en laat deze effectieve stijl spreken op de mat.

kron-1030x686

Rickson wordt gezien als levende legende, en daarom gevraagd bij het organiseren van vele wedstrijden en andere aangelegenheden.

Voor uitgebreide info over Rickson, klik je hier voor zijn wikipedia.